SEAP.ORG.PL

Sprawozdanie z II seminarium SEAP-owskiego

W dniu 20 maja 2021 r. za pośrednictwem platformy MS Teams odbyło się II seminarium SEAP -owskie . Podczas seminarium wykład, pt.: ,,W poszukiwaniu koncepcji nauki prawa administracyjnego” wygłosił ks. dr hab. Sławomir Fundowicz, prof. KUL. Seminarium uroczyście otworzył Prezes Stowarzyszenia – dr Rafał Budzisz oraz dr Paweł Śwital (koordynator seminariów), który przybliżył wszystkim zebranym sylwetkę Prelegenta.

Ksiądz Profesor w swoim wystąpieniu zwrócił uwagę na to, że administracja publiczna jest to przyjęte przez państwo i realizowane przez jego zawisłe organy, a także przez organy samorządu terytorialnego zaspokajanie zbiorowych i indywidualnych potrzeb obywateli, wynikających ze współżycia ludzi w społecznościach. Takie określenie przywraca właściwy wymiar państwowej i samorządowej dbałości o dobro obywateli, wskazując zarazem na służebną rolę administracji. Przyjęcie takiego sposobu patrzenia na administrację sugeruje możliwość zwiększenia podmiotowego traktowania obywateli w konstruowaniu prawa materialnego, w tym także prawa konstytucyjnego, które powinno eksponować zadbanie o interesy obywateli w pierwszym rzędzie. Takie określenie administracji ma znaczenie społeczne, wyrażające się w ocenie przedsięwzięć administracyjnych pod względem ich zgodności ze zbiorowymi i indywidualnymi potrzebami obywateli. Daje wreszcie możliwość oceny efektywności działania administracji. Administracja w pewnym sensie oznacza tyle co działania państwa. Porządek pozytywno – prawny jest podstawowym elementem każdego ładu publicznego. Nie mniej jednak taki obraz praworządności nie jest pełny. Wymaga ono uzupełnienia o zagadnienia dotyczące pochodzenia prawa i wartości jakich prawo powinno być nosicielem. Prawo powinno być sztuką tego co dobre i piękne.

Seminarium zostało zwieńczone dyskusją.

Opracowała: mgr Emilia Gulińska (UTH Radom)